Τι είναι η θεραπεία με PRP Platelet Rich plasma?

Το αίμα αποτελείται από κύτταρα, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Αυτά αιωρούνται μέσα σε ένα υγρό που ονομάζεται πλάσμα.

Πως δρουν τα PRPs? Tα αιμοπετάλια ενεργοποιούνται με χλωριούχο ασβέστιο (DNA activator) που περιέχεται σε φιαλίδιο ώστε να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους στα κοκκία τους.

Οι παράγοντες αυτοί (PDGF, TGF-β, VEGF, EGF, FGF, IGF-1) ενισχύουν και επιταχύνουν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς επούλωσης του οργανισμού στα σημεία της έγχυσης. Η θεραπεία αυτή έχει αποδειχτεί πολύ αποτελεσματική στις κάτωθι παθήσεις:

  • Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα ώμου, αγκώνα, γόνατος, ισχίου, ποδοκνημικής
  • Τενοντίτιδα και μερική ρήξη των τενόντων του ώμου.
  • Φλεγμονή και αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής
  • Τενοντίτιδα του δικέφαλου βραχιονίου
  • Έξω και έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα
  • Τροχαντηρίτιδα ισχίου
  • Θλάση προσαγωγών, τετρακέφαλου, ιγνυακών, οπισθίων μηριαίων
   Χονδροπάθεια και Χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας
  • Τενοντίτιδα τετρακέφαλου και επιγονατιδικού τένοντα Περιοστίτιδα κνήμης Τενοντίτιδα αχιλλείου
  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα πτέρνης) Τενοντίτιδα περονιαίων

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας είμαστε σε θέση να συγκεντρώσουμε ένα μεγάλο αριθμό αιμοπεταλίων σε μικρή ποσότητα πλάσματος αφού λάβουμε περίπου 10 ml από το αίμα του ασθενή μέσω μιας περιφερικής φλέβας. Το PRP μηχανήματα της εταιρείας που χρησιμοποιούμε στο ιατρείο μας έχουν τη δυνατότητα να ανακτούν > 80% των αιμοπεταλίων μόλις μετά από 5 λεπτά φυγοκέντρησης. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά και γίνεται στο ιατρείο.

Τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρχει ήπια ευαισθησία, στην περιοχή έγχυσης, σημάδι ότι έχει ξεκινήσει η επουλωτική διαδικασία. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες αλλά σταδιακά ελαττώνεται.

Πρόσφατες συστηματικές αναλύσεις δείχνουν την υπεροχή των PRP στην πρώιμη οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου και σημαντική ανακούφιση του πόνου στην τενοντίτιδα του ώμου και την επικονδυλίτιδα του αγκώνα, καθώς και στην τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα.

Η θεραπεία με PRP είναι σχεδιασμένη να παρέχει μακροχρόνια επούλωση των ιστών. Μπορεί να χρειαστούν 1-3 ενέσεις ανάλογα με τον ασθενή και την πάθηση. Οι ενέσεις αυτές γίνονται εφόσον χρειαστεί επανάληψη, ανά 2 εβδομάδες. Η αξιολόγηση του ασθενή γίνεται 1 εβδομάδα μετά την έγχυση για να συζητηθεί το ενδεχόμενο επανάληψης της θεραπείας.